Hildegardi köögi retseptid
Hommikusöögid
Hildegardi järgi peab hommikusöök olema alati soe, seepärast sobib puder väga hästi. Speltanisu helbepuder on väga toitev ja annab eelolevaks päevaks ka meelekindluse.
Speltanisu puder (suurele perele, u. 8 in.)
4 tassitäit (u. 240 ml) speltanisu helbeid, 8-10 tassitäit vett, 2-3 viilutatud õuna, 2 noaotsatäit kalganijuure- ja neitsiringlillepulbrit ja palju kaneeli,
2 tl mett, 2 spl mandleid( purustatud), 2 tl teeleheseemneid (psyllym).
Speltanisu helbeid keedetakse vahetevahel segades 10 minutit, õunatükid, mesi ja maitseained lisatakse ja keedetakse tasasel tulel kuni õunad on pehmed. Peale raputatakse mandlid ja teeleheseemned. Süüa soojalt.
Diabeetikutele soovitatakse mee asemel lisada puuviljasuhkrut.
Uputatud tervisemuna
1 tass vett, 1 tass veini, 1 kanamuna, natuke soola. Vesi ja vein lastakse keema tõusta. Pott tõmmatakse tulelt või elektripliidil keeratakse nr 1 peale ja katkilöödud muna libistatakse ettevaatlikult mitte enam keevasse veinivette küpsema 4 minutiks. Muna tõstetakse sõelaga taldrikule. Hommikueinel süüakse speltanisu leivaga ja teistel söögiaegadel sobib seda muna süüa speltanisu salatiga.
Vaesed rüütlid speltanisu saiast
1-2 inimesele
Speltanisu saia viilud, ½ l piima, 1 kanamuna, Praadimiseks õli või võid.
Muna klopitakse piima sisse ja saiaviilud kastetakse piima-muna segusse. Küpsetatakse võis või õlis mõlemalt poolelt kuldkollaseks. Pakutakse kaneeli, riivitud sidrunikoore või puuviljamarmelaadiga.
Speltanisu-vadaku vahvlid
300 speltanisu täisterajahu, 2 tl kaneeli, 1 tl nelki, 1 tl küpsetuspulbrit, ½ l vadakut või petipiima, 100 g mett, 50 g võid, 3 kanamuna, valged ja kollased eraldi.
Speltanisu jahuga segatakse kaneel, nelk ja küpsetuspulber. Vähehaaval lisatakse vadak või petipiim. Mesi, või ja munakollased klopitakse ja lisatakse tugevalt kloppides jahusegusse. Seejärel vahustatakse munavalged, lisatakse pisut soola ja lisatakse tainasse. Vahvlid küpsetatakse vahvliküpsetajas keskmisel kuumusel kuldkollaseks.
Serveeritakse koduse moosiga.
Lõunasöögid
Supid
Hildegard pidas suppe vältimatuks abimeheks haiguste ravimisel ja paastu ajal.
Ja supi väärtus nii haigele kui tervele inimesele oli see, et need avavad ja valmistavad ette mao seedimise jaoks.
Speltanisu – aedviljasupp
30 g võid, ½ sibulat, 60-80 g speltanisu tangu või kruupe, 250 g aedvilja, u. 1 ½ l vedelikku, soola, 1 noaotsatäis (igaühte) muskaati, kalganijuurt, neitsiringlille ja aed-liivateed.
Peeneks lõigatud sibul kuumutatakse võis läbipaistvaks, lisatakse speltanisu ja riivitud aedviljad ja segatakse natuke aega võis. Lisatakse vesi või puljong, samuti maitseained ja keedetakse u. 10 minutit. Kaunistatakse murulauguga.
Speltanisu – ürdisupp
80g speltanisu teri, 2 l vett, 500g veiseliha, 2 küüslaugu küünt, 1 sibul, 2 spl veiniäädikat. Natuke kalganijuurt, neitsiringlille, muskaati, iisopit pulbrina; 100 g värskeid ravimtaimi omal valikul; rõõska koort.
Terad pannakse veega keema ja lastakse keema tõusta ning jäetakse pliidi servale paisuma. Tükeldatud liha, hakitud sibul ja kuivad maitseained lisatakse jahtunud teradega vedelikku ja kõik pannakse uuesti keema1,5 tunniks.
Loomaliha võetakse supist ja kasutatakse mujal toidus. Suppi lisatakse osa hakitud värsketest ürtidest, kõik püreestatakse ja lastakse läbi sõela. Püree lastakse keema tõusta, vajadusel maitsestatakse uuesti ja lisatakse rõõska koort. Pressis purustatud küüslauk lisatakse supi sisse ja supp kaunistatakse ülejäänud ürtidega enne serveerimist.
Koorene speltanisu supp
70 g võid, 5 spl speltanisu jahu, 1 l vett või aedviljapuljongit, soola, muskaati, basiilikut ja peterselli.
Või sulatatakse ja speltanisu jahu pruunistatakse selles kergelt kogu aeg segades. Vesi või aedviljapuljong lisatakse, maitsestatakse soola, muskaadi, basiilikuga , keedetakse veel 5 minutit ja kaunistatakse enne serveerimist hakitud peterselliga.
Kõrvitsasupp
1 suur sibul, 2 küüslaugu küünt, natuke võid, 800 g kollast kõrvitsat või suvekõrvitsat, ½ l ja aedviljapuljongit, ¼ liitrit valget veini, 125 ml hapukoort; soola, kalganijuurt, neitsiringlille, muskaati; värsket peterselli, tilli ja aed-liivateed.
Sibul kooritakse, peenestatakse, kuumutatakse võis. Kõrvits koorida, lõigata tükkideks, seemneosa visatakse ära. Keedetakse aedviljapuljongi ja valge veiniga pehmeks ja püreestatakse. Hapukoor, maitseained ja ürdid lisatakse ning viimasena purustatud küüslauguküüned.
Teisend: suppi võib täiendada ka kastanipüree või tervete kastaniviljadega.
Kikerhernesupp
120 g kikerherneid, 1 l vett, 1 sibul, 1 küüslauguküüs, natuke võid, 1 spl speltanisu jahu; soola, pulbrina kalganijuurt, neitsiringlille, lambaläätse.
Kikerherned leotatakse üle öö ja leotusvesi kallatakse ära. Uus vesi kuumutatakse ja kikerherned keedetakse pehmeks ja püreestatakse. Küpsemisaeg on umbes 90 minutit. Sibul peenestatakse, kuumutatakse võis, lisatakse jahu ja siis ka kikerhernepüree. Kõik aetakse keema ja vajadusel lisatakse veel vett. Lõpuks lisatakse maitseained ja kõige viimasena pressitud küüslauk.
Teisend: Võib lisada teisi aedvilju nagu apteegitilli mugulat, porgandit ja ka salveid võis kuumutatuna.
Borš-mandlisupp
1 kg peeti, 1 spl võid, 1 sibul, 1 porgand, ½ sellerimugulat, 1 küüslauguküüs, ½ tl kalganijuurt, nelki, neitsiringlille pulbrit; 3-4 tassi hapukoort, 1 spl sidrunimahla, 3 tassi kanapuljongit, 1 tass mandleid.
Juurviljad riivitakse jämeda riiviga. Sibul kuumutatakse võis, lisatakse riivitud juurviljad ja maitseained ning kanapuljong ja suppi keedetakse u. 20 minutit. Supp püreestatakse ja maitsestatakse sidrunimahlaga. Lõpuks lisatakse küüslauk. Koor ja mandlid püreestatakse ja suppi serveeritakse selle mandlikoorega.
Praed
Küpsetatud sellerilõigud
2 sellerimugulat, 1 sidruni mahl, pipart, soola, 3 sl speltajahu, 2 sl päevalilleõli.
Puhastatud seller lõika viiludeks, milledele piserda peale sidrunimahl. Riputa peale maitseained ja lase natuke aega seista. Paneeri sellerilõigud speltajahuga ja küpseta õlis, aeglasel tulel, mõlemalt poolt kaunilt pruuniks.
Peedipüree
800 g peeti, rohkelt sidruni mahla,soola, köömneid, neitsi-ringlille, pruuni suhkrut, 1 klaas punast veini.
Peedid tükelda väikesteks tükkideks ja keeda sidrunimahlas vähese veega pehmeks, lisades keeduvette pisut soola.
Kui peedid on pehmed, lisa köömned, pisut pruuni suhkrut, neitsi-ringlill ja punane vein. Valmista püree. Seda võid veel kuumutada või küpseta kergelt ahjus.
Küpsetised
Speltanisu kuivikud
150 g rasva (õli) ja 2 dl suhkrut (tume suhkur või mesi) ning 3 muna klopitakse vahule (munad lisatakse ükshaaval). Lisatakse 7 dl speltanisujahu (võimalikult peent), 3 tl küpsetuspulbrit, ½ tl soola, umbes 100 g mandleid peenendatuna ja 2 sl mandleid suurte tükkidena. Mandlid võib ka ära jätta. Maitsestamiseks kasutada oma lemmiktaimi, sobivad näiteks apteegitill jahuna ja purustatud nelk. Segatakse paras tainas ja rullitakse küpsetuspaberiga kaetud plaadile õhukeseks. Küpsetada 200 oC ahjus umbes 30 minutit. Jahutada ja lõigata seejärel umbes 2 –3 sentimeetristeks viiludeks, mida lõigatakse veel pikuti 2–4 tükiks. Nüüd pannakse kuivikud 200 oC ahju 10 minutiks kuivama. Need kuivikuid oleks ideaalsed haiguspäevadel või paastu ajal, kus apteegitilli tee kõrvale võiks just neid süüa. Aga usun, et neid tahab igaüks süüa ka headel päevadel!
Küpsised kalganijuurega
250g võid, 500g speltanisuhelbeid, 2 muna, natuke vaniljet, 150g toorsuhkrut, 2 sl kalganijuure pulbrit, 2-3 sl speltanisu jahu.
Või sulatada ja helbeid selles kergelt röstida. Lasta jahtuda. Munad vahustada suhkru, vanilje ja kalganijuure pulbriga. Jahu ja helbed kallata vahustatud munasegu sisse, korralikult segada. Kahe teelusika abil vormida tainast väikesi küpsiseid ja küpsetatakse ahjuplaadil 180oC juures u. 15 minutit.
Blanka mandlitort
4 munakollast, 2 muna, 150 g suhkrut, 100 g toasooja võid, 200 g speltajahu,
1 sidruni riivitud koor, 1sidruni mahl, 2 tl küpsetuspulbrit
Kate: 4 munavalget, 150 g pruuni suhkrut, 200 g jahvatatud mandleid.
Vahusta munakollased ja munad koos suhkruga, lisa toasoe või ja sega segu ühtlaseks. Seejärel lisa sidruni koor ja mahl, speltajahu, kuhu oled lisanud küpsetuspulbri. Sega kõik ühtlaseks taignaks.
Kate: vahusta munavalged väga kõvaks vahuks, millele lisa pruun suhkur ja mandlijahu (purustatud helbeid).
Kalla taigen küpsetusnõusse ja selle peale õrnalt kate.
Küpsetada 35-40 minutit 180 kraadises ahjus, parem ahju alumisel restil.